Energoefektīva trauku mazgāšana

Iekārtojot virtuvi vai gādājot tai jaunas elektroierīces, varētu šķist, ka ledusskapis ir obligāts, bet bez trauku mazgājamās mašīnas gan iespējams iztikt – tā patērē daudz ūdens, aizņem daudz vietas, investētie līdzekļi neatmaksāsies. Cik pareizi vai nepareizi ir šādi pieņēmumi?

Viens no aizspriedumiem, kādēļ cilvēki nevēlas mājsaimniecībā iegādāties trauku mazgājamo mašīnu, ir mīts, ka tā palielina ūdens patēriņu, taču realitātē situācija ir kardināli pretēja. Kaut arī tā nešķiet, traukus mazgājot ar rokām, patērējam ļoti daudz silta ūdens. Vācu neatkarīgo ekspertu aprēķini liecina – lai ar rokām nomazgātu un noskalotu trauku daudzumu, ko var ielikt trauku mazgājamā mašīnā, tiek patērēti 60-80 litri silta ūdens. Ja šo darbu uztic trauku mazgājamai mašīnai, ūdens patēriņš viena cikla laikā vidēji ir no 10-14 litriem. Jaunākie modeļi, kas atbilst augstākajai energoefektivitātes klasei A+++, traukus nomazgā vien ar 5 litriem ūdens, kas piedevām ir auksts. Tas nozīmē, ka nav jāpatērē elektroenerģija ūdens uzsildīšanai, ko, mazgājot ar rokām, iespējams paveic boileris.

Trauku mazgāšanas kvalitāti nosaka iekārtas energoefektivitātes klase, kuru apzīmēšanai un marķēšanai izmanto 7 burtu sistēmu no A līdz G, kur A klase zaļā krāsā norāda visefektīvākās ierīces, bet G klase sarkanā krāsā – vismazāk efektīvās. Jo augstāka klase, jo mazāks būs iekārtas elektroenerģijas patēriņš un labāka darbības kvalitāte. Trauku mazgājamām mašīnām augstākas klases iekārtas patērēs mazāk ūdens.

Ja virtuve ir neliela, iespējams izvēlēties šauro trauku mazgājamo mašīnu, kas aizņems mazāk vietas, būs mazāk ietilpīga, bet tāpat sniegs visus ieguvumus, palielinās ģimenes energoefektivitāti un komfortu. Kā variants nelieliem mājokļiem ir uz galda novietojamās trauku mazgājamās mašīnas, kas paredzētas 4 trauku komplektu mazgāšanai. Speciālisti gan šo nerekomendē kā labāko izvēli. Ja vieta atļauj, ieteicams izvēlēties lielākus un ietilpīgākus modeļus ar augstāko energoefektivitātes klasi. Izplatītākās un populārākās ir trauku mazgājamās mašīnas ar 12-14 trauku komplektu ietilpību, savukārt standarta trauku mazgājamās mašīnas ir ērti kombinējamas ar standarta virtuves iekārtām.

Ja elektroenerģiju iegādājaties par biržas cenām, tad vēl viena iespēja, kā ietaupīt, ir trauku mazgājamo mašīnu, kad tā kārtīgi piepildīta, ieslēgt vēlās vakara stundās, kad elektrības cenas ir zemākas. Mazgājot traukus mašīnā, svarīgi, lai tā būtu pilnībā piepildīta, pretējā gadījumā pieaugs gan ūdens, gan mazgāšanas līdzekļu, gan arī elektroenerģijas patēriņš.

Līdztekus ūdens un laika patēriņam, kas nepieciešams, lai traukus nomazgātu ar rokām, vēl viena lieta, ko vairums iedzīvotāju nezina, ka gan trauku, gan arī veļas mazgāšanā priekšpēdējais cikls ir noskalošana ar aukstu ūdeni. Ja atminamies no skolas laikiem ķīmijas stundām, tad ķimikālijas un mazgājamos līdzekļus var noskalot tikai ar aukstu ūdeni. Mazgājot traukus ar rokām, pārsvarā mazgāšana tiek veikta ar siltu ūdeni, un gadījumā, ja šķietami tīrie trauki beigās vēl netiek noskaloti ar aukstu ūdeni, tad mazgājamie līdzekļi pilnībā nomazgāti netiek.

Trauku mazgājamā mašīnā dezinfekcija tiek veikta karstajā žāvēšanas procesā, turklāt trauki vairs nav jāslauka. Ja tomēr traukus mazgājat ar rokām, tad nomazgāti trauki vēl ir jānoskalo ar aukstu ūdeni. Efektīvāk traukus ar rokām ir mazgāt aizkorķētā izlietnē vai citā tilpnē, pēc tam pārlikt traukus izlietnē un skalot tikai tad, kad visi ir nomazgāti, nevis nemitīgi tekošā ūdenī.

Rezumējot, varam secināt, ka trauku mazgājamā mašīna ir energoefektīvāka nekā trauku mazgāšana ar rokām. Plusu ir daudz – laika un enerģijas ekonomija, trauki tiek ne vien nomazgāti, bet arī dezinficēti un traukus vairs nav jāslauka. Piedevām trauku mazgājamā mašīna palīdz mazināt arī nekārtību virtuvē, kad izlietnē krājas netīrie trauki, jo pēc maltītes tos uzreiz iespējams sakārtot mazgātājā.